← Atgriezies
02/28/2025

Diētiskās šķiedras un to ieguvumi bērnu un pusaudžu veselībā

Visi
Diētiskās šķiedras un to ieguvumi bērnu un pusaudžu veselībā

Pareizs un sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs bērnu un pusaudžu veselībai un attīstībai. Viena no būtiskām uztura sastāvdaļām ir šķiedrvielas, kas būtiski ietekmē ne tikai gremošanas veselību, bet arī uztura bagātinātāju un vitamīnu uzsūkšanos.

Kas ir šķiedru materiāli?

Šķiedra ir nesagremojams ogļhidrāts, kas atrodams augu pārtikā. Lai gan mūsu ķermenis nevar tos pilnībā sagremot, tās veic daudzas noderīgas funkcijas. Tās iedala divās galvenajās grupās: šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielās.

Šķīstošās šķiedrvielas izšķīst ūdenī un veido želeju.  Tās var atrast auzās, pākšaugos, ābolos, burkānos utt. Nešķīstošās šķiedrvielas palīdz pārtikai pārvietoties pa gremošanas sistēmu. To ir daudz veselos graudos, kviešos, riekstos, brokoļos un citos dārzeņos.

Abi šķiedrvielu veidi ir būtiski veselīgas gremošanas sistēmas un vispārējās ķermeņa veselības uzturēšanai gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Cik bīstams ir šķiedrvielu trūkums

Mūsdienās daudziem bērniem uzturā trūkst šķiedrvielu. Ja mazi bērni tomēr dabū vairāk svaigu dārzeņu, tad bieži vien kļūst grūtāk piedāvāt tos lielākiem bērniem.

Šķiedrvielu trūkums bērniem var radīt nopietnas veselības problēmas. Galvenais risks ir aizcietējumi, kas var izraisīt sāpes un diskomfortu vēderā.

Ilgstošs šķiedrvielu trūkums var kaitēt gremošanas veselībai, palielināt aptaukošanās risku un izraisīt cukura līmeņa svārstības asinīs, kas var veicināt cukura diabētu.

Šķiedrvielu trūkums var vājināt arī bērna imūnsistēmu, jo veselīga zarnu mikrobiota ir svarīga spēcīgas imunitātes uzturēšanai.

Diētiskās šķiedras - priekšrocības un ietekme uz vitamīnu uzsūkšanos

Diētiskās šķiedras palīdz uzturēt veselīgu zarnu mikrofloru, veicinot labvēlīgo baktēriju augšanu. Tās darbojas kā prebiotikas, kas baro probiotikas (labvēlīgās baktērijas) zarnās. Veselīga zarnu mikroflora ir būtiska vitamīnu un minerālvielu efektīvai uzsūkšanai.

Pētījumi liecina, ka labi sabalansēta mikroflora uzlabo kalcija, magnija, cinka un citu minerālvielu uzsūkšanos.

Šķiedrvielu priekšrocības:

• Šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt palēnināt gremošanu un uzlabot barības vielu uzsūkšanos. Piemēram, beta-glikāns, kas atrodams auzās, palīdz uzlabot vitamīnu un minerālvielu, piemēram, dzelzs un cinka, uzsūkšanos.

• Šķiedrvielas palīdz izvadīt no organisma toksīnus, kas var traucēt barības vielu uzsūkšanos. Tas ir īpaši svarīgi bērniem un pusaudžiem, kuriem nepieciešams optimāls uzturs attīstībai.

• Šķiedrvielas palīdz uzturēt veselīgu zarnu vidi, kas ir būtiska efektīvai B vitamīnu uzsūkšanai. B vitamīni ir svarīgi enerģijas ražošanai un nervu sistēmas darbībai.

• Dažām šķiedrvielām, īpaši augļos un dārzeņos, piemīt antioksidanta iedarbība. Tās var palīdzēt aizsargāt organismu no brīvajiem radikāļiem, kas izraisa šūnu bojājumus un veicina tādu slimību kā vēzis attīstību.

Kā zināt, vai bērnam ir šķiedrvielu deficīts?

Uztura šķiedrvielu trūkums bērniem var izpausties ar šādiem simptomiem:

Aizcietējumi – bieža un apgrūtināta vēdera izeja liecina par šķiedrvielu trūkumu organismā, kas palīdz regulēt gremošanu.

Meteorisms – slikta zarnu darbība var liecināt par zarnu mikrofloras nelīdzsvarotību.

Enerģijas trūkums – šķiedrvielu trūkums var izraisīt sliktu barības vielu uzsūkšanos un enerģijas trūkumu.

Biežas infekcijas – veselīga mikroflora, ko atbalsta šķiedrvielas, stiprina imunitāti, tāpēc to trūkums var vājināt organisma aizsargspējas.

Kvalitatīvi šķiedru materiāli

Izvēloties šķiedrvielas, svarīgi izvēlēties kvalitatīvus avotus, kas atbilst organisma pamatvajadzībām.

Dabiski avoti: Labākais veids, kā iegūt šķiedrvielas, ir ēst dabiskus un minimāli apstrādātus pārtikas produktus. Augļi, dārzeņi, veseli graudi, rieksti un pākšaugi ir lieliski šķiedrvielu avoti. Papildus šķiedrvielu nodrošināšanai tie ir arī bagāti ar citiem svarīgiem vitamīniem un minerālvielām.

Papildinājumi: Ja jūsu uzturs nav pietiekami bagāts ar šķiedrvielām, uzturā jāiekļauj arī šķiedrvielu piedevas.  Ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvus produktus, kas ir dabiskas izcelsmes un nesatur pievienotas ķīmiskas vielas.

Raudzēts un nogatavināts 5 gadus, DR.Ohhira OM-X® ekstrakts satur šķiedrvielas no 15 dažādiem augiem: dārzeņiem, ogām, augļiem, sēnēm un jūraszālēm, fermentētas kopā ar probiotiskām kultūrām.

Dr. Ohhira OM-X® ekstrakta īpašības:

• 3 in 1 – šķiedrvielas, probiotiskās baktērijas un postbiotiskās vielas

• ZINĀTNISKI PIERĀDĪTA EFEKTIVITĀTE - in VIVO un in VITRO klīniskie pētījumi, kas veikti Japānā.

• TĪRA forma – ārkārtīgi viegli sagremojama un labi uzsūcas.

• VIEGLI lietojams - vienreizlietojamie 2,5g maisiņi, kuru saturs tiek izspiests tieši mutē.

• LABA garša – salda, atgādina žāvētas plūmes un vīģes, ar vieglu šokolādes pēcgaršu.

• PIEMĒROTS BĒRNIEM (nav aizrīšanās riska) un pieaugušajiem, kuriem ir fizioloģiskas grūtības norīt kapsulas.

• Ideāli piemērots VEĢETĀRIEŠIEM un VEGĀNIEM, jo nesatur dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas.

• Nesatur ĢMO, piena produktus un lipekli.

Kopīgot: