← Atgriezies
06/27/2024

Vasaras izaicinājumi: uztura izmaiņas un to ietekme uz gremošanas sistēmu

Visi
Vasaras izaicinājumi: uztura izmaiņas un to ietekme uz gremošanas sistēmu

Vasara ēšana vakarā, izbraucieni, šašliki, pārēšanās, kā arī nepietiekama higiēna dabā var radīt dažādas gremošanas problēmas ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Tā rezultātā mēs varam sākt sūdzēties par diskomfortu, sāpēm vēderā, pazeminātu enerģijas līmeni vai sliktu vispārējo veselību. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā cīnīties ar šiem traucējumiem, ir probiotiku un šķiedrvielu lietošana.nereti sagādā ne tikai priekus, bet arī noteiktus uztura un gremošanas sistēmas izaicinājumus. Nedēļas nogales pikniki,

Pārēšanās un taukaini ēdieni

Vasaras brīvdienas, pikniki un vakariņas brīvā dabā bieži vien ir saistītas ar pārēšanos vai vismaz ar lielāku un nereti treknāku ēdiena daudzumu nekā parasti. Uz galdiem bieži tiek likti grūti sagremojami ēdieni ar lielu kaloriju daudzumu, piemēram, steiki, bārbekjū un citi ēdieni, kas pagatavoti uz uguns. Šie ēdieni, lai arī garšīgi, bieži satur daudz piesātināto tauku un var būt pārāk smagi mūsu gremošanas sistēmai, izraisot tādus nepatīkamus simptomus kā vēdera uzpūšanās, smaguma sajūta un grēmas. 

Ceptas, taukainas pārtikas sagremošanai nepieciešams vairāk kuņģa skābes un fermentu. Pētījumi liecina, ka augsts tauku līmenis uzturā ir saistīts ar paaugstinātu kuņģa skābumu, kas var kairināt barības vadu un izraisīt dedzinošu sajūtu. Var rasties arī reflukss (kuņģa sulas atvilnis).

Treknu pārtiku ir grūtāk sagremot, kas var palēnināt gremošanas procesu. Dažos gadījumos tas var izraisīt aizcietējumus, jo tauki palēnina zarnu peristaltiku. 

Īpaši liels izaicinājums ir bērnu gremošanas sistēma, kas nav pieradusi pie liela cepta un treknāka ēdiena daudzuma. Situāciju vēl vairāk pasliktina milzīgais dažādu našķu daudzums, kam ļaujamies piknikos vai atpūšoties pie dabas.  Tie bieži vien ir bagāti ne tikai ar taukiem, bet arī ar sāli, cukuru un citām veselībai ne īpaši labvēlīgām vielām.

Higiēna un temperatūras kontrole

Bērni, kuriem patīk našķoties dabā, bieži neievēro ieteicamo higiēnu. Ogas, sviestmaizes vai citas uzkodas, ko ēd ar nemazgātām rokām, organismā var ienest dažādas baktērijas, izraisot gremošanas problēmas un infekcijas. 

Vēl viens siltās sezonas izaicinājums ir nodrošināt pareizu pārtikas produktu uzglabāšanas. Ne vienmēr ir iespējams garantēt, ka steiki vai citi produkti, kas ir jutīgi pret temperatūras izmaiņām, tiks uzglabāti vai transportēti tiem piemērotos apstākļos. Un vienmēr jāatceras, ka siltumā šie produkti bojājas ļoti ātri. 

Ceļojumi un eksotiski ēdieni

Ceļošana ir vēl viens vasaras izaicinājums. Ceļošana bieži nozīmē jaunu pārtikas produktu izmēģināšanu, kas mūsu gremošanas sistēmai ne vienmēr "patīk". Neparasts pārtikas sastāvs, jaunas sastāvdaļas, eksotiskas garšvielas vai neparastas gatavošanas metodes var izraisīt gremošanas problēmas. 

Tāpat, ceļojot, nereti ēdam ātrās ēdināšanas restorānu maltītes, kas ne vienmēr ir veselīgākā izvēle un bieži vien ir diezgan grūti sagremojama.

Zarnu mikrofloras līdzsvara pārkāpums

Pārēšanās, īpaši trekna un pārstrādāta pārtika, var izjaukt zarnu mikrofloras līdzsvaru. Tas var izraisīt labo baktēriju samazināšanos un pārmērīgu patogēno baktēriju savairošanos, kas savukārt var izraisīt caureju, iekaisumu un citas gremošanas problēmas. 

Tāpēc ir ļoti svarīgi vasaras laikā palīdzēt gremošanas sistēmai pārvarēt visus izaicinājumus. Viens veids, kā to izdarīt, ir lietot probiotikas un šķiedrvielas. 

Probiotikas ir labas baktērijas, kas palīdz uzturēt veselīgu zarnu mikrofloru. Tie palīdz mazināt gremošanas traucējumus, palīdz stiprināt imūnsistēmu un var palīdzēt cīnīties ar bakteriālām infekcijām. Probiotikas varam atrast raudzētos produktos, piemēram, jogurtā, kefīrā, marinētos dārzeņos.

Šķiedrvielas ir ļoti svarīgas arī gremošanai. Tās palīdz uzturēt normālu zarnu darbību, veicina regulāru zarnu kustību un palīdz novērst aizcietējumus. Šķiedrvielas bagātīgi sastopamas augļos, dārzeņos, pilngraudu produktos un pākšaugos.

Var izvēlēties arī uztura bagātinātājus ar probiotikām. Dr. Ohhira piedāvā divu veidu probiotikas: Standard un Deluxe. To pamatā ir laika gaitā pārbaudīta formula, ko izstrādājis ievērojams japāņu mikrobiologs, kas apvieno lakto- un bifidobaktērijas, uztura šķiedrvielas un vairāk nekā 500 biogēnus metabolītus. Probiotikas atšķiras pēc fermentācijas ilguma (3 un 5 gadi) un probiotisko baktēriju skaita. Produkti sastāv no iespaidīga dažāda veida aktīvo un dzīvotspējīgo probiotisko kultūru klāsta, šķiedrvielu materiāliem, vairākiem simtiem fermentācijas periodā izveidojušos biogēno metabolītu.

Probiotikas var palīdzēt pārvarēt daudzas gremošanas problēmas, ko izraisa nepareizs uzturs:

Zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošana:

Nepareizs uzturs var izjaukt zarnu mikrofloru, izraisot patogēno baktēriju pārpilnību. Probiotikas palīdz atjaunot veselīgu mikrofloras līdzsvaru, veicinot labo baktēriju augšanu un nomācot patogēnās baktērijas.

Gremošanas enzīmu ražošanas stimulēšana:

Probiotikas palīdz zarnām ražot gremošanas enzīmus, kas ir būtiski efektīvai pārtikas sadalīšanai un barības vielu uzsūkšanai. Tas ir īpaši svarīgi, ja pārtiku ir grūti sagremot.

Kuņģa un zarnu gļotādas aizsardzība:

Probiotikas palīdz stiprināt kuņģa un zarnu gļotādu, samazinot iekaisuma un kairinājuma risku. Tas ir īpaši noderīgi cilvēkiem, kuri cieš no grēmām vai kuņģa čūlas.

Imūnsistēmas stiprināšana:

Veselīga zarnu mikroflora ir svarīga spēcīgai imūnsistēmai. Probiotikas palīdz stiprināt organisma aizsargspējas pret infekcijām un iekaisumiem, kas var rasties nepareiza uztura rezultātā.

Caurejas un aizcietējuma mazināšana:

Probiotikas var palīdzēt regulēt zarnu kustību, samazinot caurejas un aizcietējuma biežumu.

Kopīgot: